mottó

Hírek

 

Az angol királynő születésnapján

2017.06.16.

A brit nagykövetségi rezidencián ünnepeltük a királynő születésnapját
 
Június 14-én négyen (igazgató úr, Baranyi Andrea tanárnő, Sarkadi Endre és jómagam) hivatalosak voltunk a Brit Nagykövetség Rezidenciájára az angol királynő 91. születésnapja alkalmából rendezett fogadásra.
Zsiga bácsi megérkezéséig leültünk egy padra, ahonnan a rengeteg diplomáciai autót szemléltük. Ez idő alatt kaptunk néhány hasznos jó tanácsot angol tanárnőnktől, hogy addig is feledjük idegességünket. Hamarosan megérkezett Igazgató úr, s együtt beléptünk a brit földre.
A Nagykövet úr és kedves felesége szívélyes fogadása minden rossz előérzetet elűzött. Mindketten nagyon barátságosan köszöntöttek bennünket, s szerény ajándékainknak is örültek.
A fogadás a követség kertjében zajlott. Kiváló idő volt egy tipikus brit garden party-hoz.
A fogadás megnyitásakor hallhattuk Iain Lindsay nagykövet úr és Szijjártó Péter külügyminiszter úr beszédét. Majd poharainkat emeltük többek közt Őfelségére is. Állófogadás révén kerestünk egy megfelelő, árnyékos helyet, ahol a résztvevőkkel is beszélgethettünk. Számos, tipikus brit falatkát szolgáltak fel. Tanárnő tanácsait követve megkóstoltuk a kihagyhatatlan süteményeket, sajtokat, egyéb ételeket. Ilyen finomságok voltak például a fish&chips, shepherd's pie, scones.
Sajnos jó társaságban gyorsan múlik az idő, így hamar elröppent az a 2 és fél óra, s már azon kaptuk magunkat, hogy búcsúzkodunk a kellemes társaságtól. A két vendéglátóval váltottunk egy pár szót, majd nagy nehezen távoztunk.
Így visszagondolva életünk egyik legjobb, legemlékezetesebb napja volt, s hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem maradtunk volna még szívesen akár egy egész hetet is. Mostantól joggal mondhatjuk, hogy ez után megértettük, miért érdemes nyelveket tanulni, s igyekezni minél jobb eredményeket nyújtani ilyen téren, mivel jutalomképpen akár ezt is elérheti az ember kimagasló angol tudásáért.
Rám olyan hatással volt, ami szerintem elképesztő. Sokkal szívesebben beszélek bármikor angolul, nem félek, hogy rosszul mondok valamit, mivel ezek után rájöttem, hogy senki se szól meg azért, ha valamit esetleg elrontok.
Inkább érdemes tisztelni az olyan embereket, akik veszik a fáradtságot és próbálnak megszólalni egy idegen nyelven, legyen például az angol, vagy magyar.
Miklós Henrietta 8. o.
 

 

Német nyelvi tábor Ausztriában

2017.06.16.

Idei (május 14.-20.) német nyelvi táborunk helyszíne Karintiában, a Wörthi-tó közelében fekvő Turnersee volt.
Iskolánk 8.-11. évfolyamából 31 tanuló csatlakozott a programhoz, amely az előző évekhez hasonlóan délelőtt nyelvtanításból, délután kirándulásokból állt.
Szállodánk gyönyörű környezetben, a tó partján helyezkedett el, kilátással a Karavankák festői hegyvonulatára. Másik előnye az volt, hogy a szállodát körülvevő igen nagy területen remek sportolási lehetőségek adódtak: fürdés a tóban vagy focizás, ami biztosította azt, hogy esténként se unatkozzunk.
 
Az anyanyelvi tanárok által tartott nyelvtanítás két csoportban folyt: kezdő ill. haladó szinten.
Az órákon a tanulók többek között megismerkedhettek a helyi érdekességekkel, beszédkészségüket és szókincsüket pedig változatos feladatokkal fejleszthették. A tanórák lezárásaként nagyszerű bemutatót láthattunk, amely kisebb csoportokban előadott jelenetekből állt. Jó érzés volt látni, hogy diákjaink ügyesen, kreatívan és jó előadókészséggel tudták használni a német nyelvet. A gyerekek véleménye is azt tükrözte vissza, hogy élvezetes és hasznos nyelvórákban volt részük.
 
A környék számos érdekes kirándulási lehetőséget kínált. A közvetlen környéket – Georgibergl és Klopeinersee – gyalog és kisvonattal fedeztük fel. Másnap megmásztuk a Khevenhüller család birtokában lévő Hochosterwitz várát, amelyhez 14 nagy kőkapu vezet fel, hogy aztán középkori miliő mellett élvezhessük a csodálatos panorámát. Ellátogattunk a kristálytiszta vizű Wörthi-tóhoz is, amelynek névadó, festői szépségű települését, Maria Wörth-öt tekintettük meg.
Különösen nagy élményt jelentett mindenki számára a közelben fekvő Vogelpark Turnersee (Madárpark), ahol több mint ezer különleges madár és még jónéhány érdekes állat látható. A többség számára a legnagyobb élményt a Wildensteiner Wasserfall, Európa egyik legnagyobb és legszebb vízesése jelentette.
Utolsó, egésznapos kirándulásunk Klagenfurtba vezetett, ahol a diákok önállóan fedezhették fel a várost. Lelkesen nézelődtek és fényképeztek a közeli Minimundus-ban is, ahol a világ leghíresebb épületeit ismerehették meg kicsiben.
Helyi érdekességként alkalmunk volt ízelítőt kapni a karintiai népzenéből és néptáncból is, egy Lieder-Abend keretében, ahol a vidám dalokon és táncokon kívül a dél-ausztriai népviseletet is megcsodálhattuk.
Utolsó esténkre kvízjátékot készítettünk a diákoknak, amelyben megmutathatták, hogy a héten szerzett tapasztalataik és élményeik alapján mennyi új ismerettel gazdagodtak. Örömmel tapasztaltuk a kiscsoportok lelkes és sikeres közreműködését.
Végezetül kiemelnénk a résztvevő diákok érdeklődését, fegyelmezettségét, együttműködését, amelyet a helyiek is pozítívan értékeltek. A tábor alatt születtek barátságok is, s a különböző osztályokból érkezett gyerekek igazi kis közösséggé váltak a pár nap alatt.
A diákok visszajelzései és beszámolói is azt tanúsítják, hogy igazán tartalmas, élményekben gazdag utazásban volt részünk.
 
Moharos-Alszászy Judit és Hoyos Áron

 

Magyar Nyelv Hete 2016

2017.01.14.

A 2016-os Magyar Nyelv Hete versenysorozat eredményei
 
Betű-vető 5-6.
I. Módos Vilmos 6.o.
II. Lőrincz Donáta Nikingu 5.o.
Ámon Benedek 6.o.
Ámon Zsombor 6.o.
 
Betű-vető 7-8.
I. Biacs Zsófia 8.o.
II. Péteri-Takáts Bertalan 7.o.
III. Miklós Henrietta 8.o.
 
Mondat-szövő 5-6.
különdíj: Fogarasi Hajnalka 5.o.
 
Mondat-szövő 7-8.
I. Biacs Zsófia 8.o.
II. Inges Domonkos 8.o.
III. Tóth Antal 8.o.
 
Hang-adó 5-6.
I. Módos Vilmos 6.o.
II. Juhász Dorottya 6.o.
III. Bakos Botond 6.o.
 
Hang-adó 7-8.
I. Inges Domonkos 8.o.
II. Miklós Henrietta 8.o.
III. Biacs Zsófia 8.o.
Balázs Pál 7.o.
 
Szó-szóló 5-6.
I. Juhász Dorottya 6.o.
II. Inges Ágoston 5.o.
Rácz Szonja 5.o.
III. Czike Márk 5.o.
 
Szó-szóló 7-8.
I. Inges Domonkos 8.o.
II. Csapody Ádám 8.o.
Juhász Bálint 7.o.
 
Ének-mondó 5-6.
I. Inges Ágoston 5.o.
II. Bakos Botond 6.o.
III. Tulipánt Zsombor 6.o.

Ének-mondó 7-8.
I. Muhi Zsuzsanna 7.o.
II. 7.-es lánykórus: Apáthy Borbála, Bittsánszky Míra, Csepregi-Horváth Dóra, Csóka Borbála, Fekete Sára, Kvanduk Anna, Muhi Zsuzsanna, Selmeczi-Zsuppányi Janka

 

Angolos karácsonyváró délután

2016.12.14.

December 6-án rendeztük meg angolos karácsonyváró délutánunkat, melyre felső tagozatosokat és gimnazistákat egyaránt vártunk.
A délutánt angol nyelvű szavalatok nyitották meg. Különféle verseket hallhattunk, a tréfás, vidám rímektől egészen a komoly, elgondolkodtató költeményekig, hiszen a versmondók 5-10. évfolyamokból kerültek ki. A délután második felében játékos vetélkedőben mérhették össze tudásukat és leleményességüket a gyerekek. A nyertesek angol nyelvű kiadványokat, noteszeket, rövidített olvasmányokat vihettek haza. S bár még nem volt délután 5 óra, a feladatok közti szünetekben mindenki megkóstolhatta az igazi fekete teát tejjel és aprósüteménnyel.
Tanárként jó volt látni mind a versmondó diákok felkészültségét, mind az évfolyamok közötti lelkes együttműködést a vetélkedő során. Reméljük, hogy karácsonyváró délutánunk hagyományteremtő lesz az iskolában, s jövőre is együtt szavalnak és játszanak majd kicsik és nagyok.
 
Részletek a diákok véleményéből:
„Tetszettek a játékok, nagyon jó a könyv.” (5. o.)
„Finom volt a süti és a tea. Jó hangulat volt.” (5. o.)
„Tökéletes útja annak, hogy megtanuljuk egy nemzet nyelvét és kultúráját.” (8. o.)
„Nekem nagyon tetszett, mert szép angol verseket hallhattam, és még tejet is lehetett inni.” (Nagy István 6. o.)
„Sok érdekes dolog volt, ráadásul ANGOLUL.” (Juhász Dorka 6. o.)
„Remélem, máskor is lesz ilyen verseny. Nagyon jól kikapcsolódtam.” (Szabó Virág 6. o.)
„Az activity tetszett a legjobban.” (Ámon Zsombor 6. o.)
„Legyen minél több ilyen verseny.” (Radics Máté 6. o.)
„Ez a program összehozta az embereket, volt egy közös pont az életünkben: az angol nyelvtudás.” (Ámon Zsófia 8. o.)
„Remélem, 1-2 év múlva hagyomány lesz iskolánkban az angol délután.” (8. o.)
 
Kovács Petra

 

Őszi zöldség- és gyümölcskiállítás 2016

2016.11.16.

Az alsó tagozatos gyermekek és tanítók szoros közreműködése eredményeként idén első ízben jött létre az őszi zöldség- és gyümölcskiállítás. A tanulók lelkesen vetették bele magukat e szép évszak terméseinek különböző módon történő feldolgozásába: gyümölcs- és zöldségszobrokat alkottak, gyümölcssalátát és receptfüzetet készítettek, a testen kívül az elmét is megmozgatták a növényekről szóló fejtörők, találós kérdések segítségével. Ennek a közös és szorgos munkának „gyümölcséről” a galériában található fotók tanúskodnak.
 
Kissné Rózsavölgyi Petra

 

Az öttusa népszerűsítése az I. kerületben

2016.07.02.

EMMI pályázati forrás felhasználásával
Megvalósítási időszak: 2016. 04. 07-05. 13.
 
Az NTP-SR-15, a Nemzeti Tehetségprogram sportág népszerűsítő pályázata támogatásával valósult meg iskolánk szervezésében a programsorozat.
 
Ezen program keretében, a 7-14 éves korosztály számára, mintegy 80 diák részvételével, 2016. 04. 07-én egész délelőtt sportbemutatót szerveztünk iskolánk tornatermében, ahol megismerhették a diákok az öttusa sportágat, kipróbálhatták a vívást és a lövészetet.
A 12 éves korosztály számára (30fő) 2016. 04. 29-én az egészségügyi program keretében megrendezésre került a „Ciklus – Show” elnevezésű interaktív program.
A program fő eleme, a 05.12-én megrendezésre került kéttusa verseny volt, ami a MOM uszodában és a mellette található Gesztenyéskertben került lebonyolításra, ahol a 10-14 éves korosztályból 60 fő vett részt a versenyen. Az eső miatt az eredményhirdetésre 05.13-án került sor, az I-III helyezettek érem díjazásban részesültek, és minden résztvevőnek póló ajándékot biztosított a Magyar Öttusa Szövetség.
A program lebonyolításában segítségünkre volt a Magyar Öttusa Szövetség, az I. kerületi sportiroda, az MFM projekt, a Szent Gellért Alapítvány. A szervezésben és lebonyolításban Bíró Szabolcs ifjúsági világbajnok öttusázó, Kiss Ábel, Sal Gergely vívók, Krasznai Gabriella öttusa válogatott keretedző segítettek.
A pályázati program hatására, a jövő évben vívó edzések kezdődnek iskolánkban.
Budapest, 2016. 06. 30.
Magó Kinga szervező