mottó

Hírek

 

Az angol királynő születésnapján

2017.06.16.

A brit nagykövetségi rezidencián ünnepeltük a királynő születésnapját
 
Június 14-én négyen (igazgató úr, Baranyi Andrea tanárnő, Sarkadi Endre és jómagam) hivatalosak voltunk a Brit Nagykövetség Rezidenciájára az angol királynő 91. születésnapja alkalmából rendezett fogadásra.
Zsiga bácsi megérkezéséig leültünk egy padra, ahonnan a rengeteg diplomáciai autót szemléltük. Ez idő alatt kaptunk néhány hasznos jó tanácsot angol tanárnőnktől, hogy addig is feledjük idegességünket. Hamarosan megérkezett Igazgató úr, s együtt beléptünk a brit földre.
A Nagykövet úr és kedves felesége szívélyes fogadása minden rossz előérzetet elűzött. Mindketten nagyon barátságosan köszöntöttek bennünket, s szerény ajándékainknak is örültek.
A fogadás a követség kertjében zajlott. Kiváló idő volt egy tipikus brit garden party-hoz.
A fogadás megnyitásakor hallhattuk Iain Lindsay nagykövet úr és Szijjártó Péter külügyminiszter úr beszédét. Majd poharainkat emeltük többek közt Őfelségére is. Állófogadás révén kerestünk egy megfelelő, árnyékos helyet, ahol a résztvevőkkel is beszélgethettünk. Számos, tipikus brit falatkát szolgáltak fel. Tanárnő tanácsait követve megkóstoltuk a kihagyhatatlan süteményeket, sajtokat, egyéb ételeket. Ilyen finomságok voltak például a fish&chips, shepherd's pie, scones.
Sajnos jó társaságban gyorsan múlik az idő, így hamar elröppent az a 2 és fél óra, s már azon kaptuk magunkat, hogy búcsúzkodunk a kellemes társaságtól. A két vendéglátóval váltottunk egy pár szót, majd nagy nehezen távoztunk.
Így visszagondolva életünk egyik legjobb, legemlékezetesebb napja volt, s hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem maradtunk volna még szívesen akár egy egész hetet is. Mostantól joggal mondhatjuk, hogy ez után megértettük, miért érdemes nyelveket tanulni, s igyekezni minél jobb eredményeket nyújtani ilyen téren, mivel jutalomképpen akár ezt is elérheti az ember kimagasló angol tudásáért.
Rám olyan hatással volt, ami szerintem elképesztő. Sokkal szívesebben beszélek bármikor angolul, nem félek, hogy rosszul mondok valamit, mivel ezek után rájöttem, hogy senki se szól meg azért, ha valamit esetleg elrontok.
Inkább érdemes tisztelni az olyan embereket, akik veszik a fáradtságot és próbálnak megszólalni egy idegen nyelven, legyen például az angol, vagy magyar.
Miklós Henrietta 8. o.
 

 

Német nyelvi tábor Ausztriában

2017.06.16.

Idei (május 14.-20.) német nyelvi táborunk helyszíne Karintiában, a Wörthi-tó közelében fekvő Turnersee volt.
Iskolánk 8.-11. évfolyamából 31 tanuló csatlakozott a programhoz, amely az előző évekhez hasonlóan délelőtt nyelvtanításból, délután kirándulásokból állt.
Szállodánk gyönyörű környezetben, a tó partján helyezkedett el, kilátással a Karavankák festői hegyvonulatára. Másik előnye az volt, hogy a szállodát körülvevő igen nagy területen remek sportolási lehetőségek adódtak: fürdés a tóban vagy focizás, ami biztosította azt, hogy esténként se unatkozzunk.
 
Az anyanyelvi tanárok által tartott nyelvtanítás két csoportban folyt: kezdő ill. haladó szinten.
Az órákon a tanulók többek között megismerkedhettek a helyi érdekességekkel, beszédkészségüket és szókincsüket pedig változatos feladatokkal fejleszthették. A tanórák lezárásaként nagyszerű bemutatót láthattunk, amely kisebb csoportokban előadott jelenetekből állt. Jó érzés volt látni, hogy diákjaink ügyesen, kreatívan és jó előadókészséggel tudták használni a német nyelvet. A gyerekek véleménye is azt tükrözte vissza, hogy élvezetes és hasznos nyelvórákban volt részük.
 
A környék számos érdekes kirándulási lehetőséget kínált. A közvetlen környéket – Georgibergl és Klopeinersee – gyalog és kisvonattal fedeztük fel. Másnap megmásztuk a Khevenhüller család birtokában lévő Hochosterwitz várát, amelyhez 14 nagy kőkapu vezet fel, hogy aztán középkori miliő mellett élvezhessük a csodálatos panorámát. Ellátogattunk a kristálytiszta vizű Wörthi-tóhoz is, amelynek névadó, festői szépségű települését, Maria Wörth-öt tekintettük meg.
Különösen nagy élményt jelentett mindenki számára a közelben fekvő Vogelpark Turnersee (Madárpark), ahol több mint ezer különleges madár és még jónéhány érdekes állat látható. A többség számára a legnagyobb élményt a Wildensteiner Wasserfall, Európa egyik legnagyobb és legszebb vízesése jelentette.
Utolsó, egésznapos kirándulásunk Klagenfurtba vezetett, ahol a diákok önállóan fedezhették fel a várost. Lelkesen nézelődtek és fényképeztek a közeli Minimundus-ban is, ahol a világ leghíresebb épületeit ismerehették meg kicsiben.
Helyi érdekességként alkalmunk volt ízelítőt kapni a karintiai népzenéből és néptáncból is, egy Lieder-Abend keretében, ahol a vidám dalokon és táncokon kívül a dél-ausztriai népviseletet is megcsodálhattuk.
Utolsó esténkre kvízjátékot készítettünk a diákoknak, amelyben megmutathatták, hogy a héten szerzett tapasztalataik és élményeik alapján mennyi új ismerettel gazdagodtak. Örömmel tapasztaltuk a kiscsoportok lelkes és sikeres közreműködését.
Végezetül kiemelnénk a résztvevő diákok érdeklődését, fegyelmezettségét, együttműködését, amelyet a helyiek is pozítívan értékeltek. A tábor alatt születtek barátságok is, s a különböző osztályokból érkezett gyerekek igazi kis közösséggé váltak a pár nap alatt.
A diákok visszajelzései és beszámolói is azt tanúsítják, hogy igazán tartalmas, élményekben gazdag utazásban volt részünk.
 
Moharos-Alszászy Judit és Hoyos Áron

 

Erasmus + pályázati projekt indul a Gellértben

2017.06.03.

2017 februárjában iskolánk angol nyelvi munkaközössége benyújtotta pályázatát a Tempus közalapítványhoz, hogy külföldi továbbképzéseken vehessünk részt, és a májusban nyilvánosságra hozott eredmények alapján elnyertük a kért támogatást.
 
A projekt témája a rejtett idegen nyelvi tehetség felkutatása és gondozása, így a pályázat keretében 4 angolos és egy tehetséggondozásért felelős kolléga vehet részt külföldi pedagógus-továbbképzésen. Ezáltal 2017 nyarán iskolánk minden angoltanára Angliába utazik 1-2 hetes képzésekre, míg az ötödik kolléga 2018 tavaszán Palermoban vesz részt tanfolyamon.
 
Reméljük, hogy a képzések és a tapasztalatmegosztás által még hatékonyabbá válik iskolánkban a nyelvoktatás, és nemzetközi kapcsolatokra is szert tehetünk.
A projekt megvalósításáról bővebb információ az Erasmus blogon olvasható.
Kovács Petra