mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Budavárért Emlékérem

2020.09.16.

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy Király Gábornét ("Marika nénit") – ki igazgatóhelyettesként 27 éven át mély elkötelezettséggel szolgálta Iskolánk ügyét – Budavár polgármestere A Budavárért Emlékéremmel tüntette ki.

Szeretettel gratulálunk a díjhoz!
 
A díjátadóról készült felvétel a Budavári Önkormányzat facebook oldalán tekinthető meg.
 

 

Evezőstúra Szigetközben 2020. június 15-20.

2020.09.01.

Mottó: „ …Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!
(P.S.)
 
Három hónap „szünet” után találkozhattunk ismét egymással s indultunk el Ottó bácsi vezetésével egy izgalmasnak ígérkező evezőstúrára a Szigetközbe. Dunasziget nyugodt, még szinte kihaltnak tűnő kempingje várt bennünket: 22 felső tagozatos diákot az ötödik, hatodik és hetedik osztályokból, valamint két, sportos – egy evezős és egy vízipólós – gimnazista fiút, hogy hat nap alatt felfedezzük a Duna zegzugos ágait vezetőink, Pista bácsi és Ágoston segítségével.
A júniusi esős idő – állandóan vizesek lettünk felülről is – sem szegte kedvét a belevaló, lelkes és kitartó csapatnak, hogy minden nap vízre szálljunk: rövid bevezető és „ismerkedő” túrák után hosszabb és vadregényesebb, „szúnyogosabb”, veszélyesebb, hordalék ágakkal teli szakaszok következtek. Volt kenu átemelés, borulás, mentés, kisebb örvénnyel való megbirkózás is. A legnagyobb erőpróba talán a „szakítás” volt, amikor is hömpölygő árral szemben, a V alakot kihasználva kellett a hajót egyenesben tartva felfelé evezni. De nagy élmény volt a Denkpál-hallépcső megtekintése, a hídról való vízbe ugrálás, vagy egy holtágban való délutáni strandolás is. Leghosszabb és legszebb túránk, mintegy 20-25 km a rajkai zsiliptől indult, a dunakiliti vízerőművet útba ejtve a doborgazi szakaszon eveztünk tovább egészen a dunaszigeti kempingig. A nagyjából 800 km hosszú szigetközi kanyargós és labirintusszerű Duna szakaszból a cikolai mellékágrendszert ismertük meg leginkább, ahol az egy hét alatt mintegy 100 km-t eveztünk. Ám nem csak eveztünk, sokat hallhattunk a táj földrajzáról, vízrendszeréről, a vízerőművek rendszeréről és működéséről. Illetve nap, mint nap testközelből tapasztalhattuk meg és rácsodálkoztunk a környék élővilágára: láttunk hódvárat, „kormoránfát”, fekete-gólyát, szürke- és kanalas gémet, réti héját és rétisast, hermelint; vízililiomokat és tavirózsákat különböző színekben pompázni. A nagyvadak közül őz, szarvas és vaddisznó került, illetve „úszott” az utunkba.
Volt részünk lelki töltekezésben is: Dunasziget plébániatemploma Jézus Szíve templom. Az ő ünnepén szentmisén vehettünk részt, majd a piarista plébános atya, Lupus Atya egy agapéval egybekötött és tanulságos lélekemelő beszélgetésre várt bennünket.
Igazgató Úrnak köszönjük a lehetőséget, hogy a pandémia árnyékában engedett minket táborozni és ez által ilyen szép élményekhez jutni. Ottó bácsinak az alapos és kitartó szervezést, az autóval minket szállító Szülőknek pedig a lehetőséget köszönjük, hogy lejutottunk erre a szép helyre, ahova visszavágyunk! A közösségi élményt a vagány Gellértes felsős diákság garantálta! Gondolom, jövőre még többen leszünk!
Szende Ágnes