mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 ÜzenetekLetölthető dokumentumokTananyag-tárFogadóóra 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Aktuális

 

Az Erasmus+ program spanyolországi állomása

2019.03.12.

Erasmusos csapatunk spanyolországi útjára 2019 februárjában került sor a dél-spanyolországi Jerez de la Frontera-ban. Február 11-én délben indult útjára nagy izgalommal a 6 diákból és 2 tanárból álló társaság, hogy két repülőjárattal és 3 órás buszút után megérkezzünk az akkor beláthatatlanul messzinek tűnő úti célunkhoz. Az út fáradalmait feledtette a vendéglátó családok kedves fogadtatása. 3. partnerünk képviselői, az írek, már délután megérkeztek.
 
A kiválóan összeállított program ötvözte a projektfeladatok végrehajtását a gazdag kulturális programokkal.
„Nekem a programok nagyon tetszettek. Ügyesen volt ötvözve a kultúra, szórakozás és munka hármasa.” Gundel Tamás
„Észre se vettem és már hazafelé tartottunk a repülővel. Addig a pillanatig felocsúdni sem volt időm, olyan sűrűn követték egymást a különböző programok.” Kovács Zsófi
 
A munka világa és keresztény értékeink témakört jártunk körbe ezen a találkozón. A csoportok még otthon videó interjút készítettek diáktársaikkal a pályaválasztásról. Ezt kint levetítették, csoportokban megvitatták. A másik otthoni feladat az volt, hogy gazdasági cikkeket kellett keresni, erről prezentációt készíteni és Spanyolországban közösen megnézni és a feltett kérdéseket megvitatni. Diákjaink nagyon ügyesen, talpraesetten hajtották végre angolul ezeket a feladatokat. Vendégelőadóink mind az önkéntességről beszéltek, mert az iskola értékrendjében ez kiemelkedő helyet foglal el.
 
A környék kultúrájával való ismerkedés szerves részét képezi ezen utazásoknak. Vendéglátónknak köszönhetően rengeteg érdekességet láttunk. A város nevezetességei közül a katedrálist, Alcázart, azaz erődítményt, valamint a nemzetközi autó- és motorverseny pályát tekintettük meg. Voltunk andalúz lovasbemutatón, Cádizban pedig a meseszép tengerpart varázsolt el minket a tűző napsütésben. De a helyi halpiac sem maradhatott ki.
„A benyomásom Spanyolországról az volt, hogy egyszerűen gyönyörű, hogy a természet mennyire benne van a mindennapokban: a narancsfák, a pálmafák az épületek, utcák mellett, a sok-sok szín együtt díszíti fel az egész országot.” Bíró Johanna
 
Mivel a vendéglátó szalézi iskolában pezsgő lelki életet élnek, mi sem maradhattunk a zenés- táncos szentmise élménye nélkül, mely után gyakorlatban ismerkedhettek a diákok a szegénykonyhával, ahol az iskola diákja és tanárai a hajléktalanokat csütörtökönként étellel várják.
 
De talán a legfontosabb része ezen utazásoknak a külföldi diákokkal való tartós és mély kapcsolat kiépítése. Azt hiszem, ebből a szempontból is maradandó volt az út.
„Sajnálom, hogy csak 1 hétre mentünk, mert a végére már annyira összeszoktunk a többiekkel, hogy fájt elbúcsúzni.” Krix Annamária
„Sok új barátság született, ami szerintem sokáig fog tartani.” Győrbíró Máté
„Nagyon örültem, hogy ír diákok is jöttek, mert így az ő kultúrájukból is kaptunk egy keveset a beszélgetések által.” Bíró Johanna
„A befogadó családom meleg ölelését, mosolyát és nyitottságát soha nem fogom elfelejteni.” Rajkai Eszti
„Spanyol barátaink legmeghatározóbb tulajdonsága már érkezésünk pillanatában megmutatkozott előttem: az odaadás és a nyílt – önzetlen szeretet. A 2 fogalom, mely megnyilvánult minden cselekedetükben a hét folyamán. Ezek olyan jellemzői egy embernek, melyeket az ember a nyelvi korlátok ellenére is 100%-ban megért és értelmez.” Gundel Tamás
 
Nem elhanyagolható szempont a nyelvi készségek fejlődése sem.
„A végén már észrevettem, hogy sokkal folyékonyabban beszélek angolul, mint az elején. Kovács Zsófi
Mi sem természetesebb, hogy jövő ősszel, amikor spanyol és ír barátainkat mi látjuk vendégül, szeretnénk visszaadni azt a szeretet és élményt, amit kaptunk.
„Nagyon hálás vagyok, hogy eljuthattam egy ilyen szép országba, és már alig várom, hogy megmutathassuk a mi kis Magyarországunkat is!” Bíró Johanna
 
A projekthez kapcsolódó videók ezen az oldalon tekinthetők meg:
Baranyi Andrea

 

Szövi tábor

2019.01.22.

Hogy a naptárakba be lehessen írni:
Az Öregdiák Szövetség által a gimnazistáinknak szervezett nyári tábor időpontja: 2019. július 28. – augusztus 4.

 

Szülői levelezőlista

2017.08.31.

Tisztelettel kérjük azon Szülőket, akiknek eddig nem volt alkalmuk, hogy a hatékonyabb információáramlás és a papírral való pazarlás elkerülése érdekében regisztráljanak Iskolánk levelezőrendszerében. Kérjük, segítsenek abban, hogy lehetővé váljék üzeneteink e-mailben való célba juttatása.
Mit kell ehhez tenniük?
 
Kérjük, adják meg szükséges adataikat a
http://alapitvany.sztg.info/iskola internetes oldalon.
 
A központi címlista csak arra ad lehetőséget, hogy az Iskola közvetlenül a Szülőkhöz juttassa el a legfontosabb információkat, de nem teszi fölöslegessé az iskolai honlapon való rendszeres tájékozódást, és nem teszi fölöslegessé az osztályokban működő levelezőlistákat, melyek a kölcsönös eszmecserére, a hatékonyabb szervezésre is lehetőséget biztosítanak.
 
Akinek több gyermeke is jár Iskolánkba, arra kérjük, minden gyermekével külön regisztráljon. Nem fogja a leveleket több példányban megkapni, de így tudjuk biztosítani, hogy minden olyan információ eljusson, melyben valamelyik gyermeke érintett.
 
Köszönettel: az Iskola vezetősége

 

Iskolai ünneplő

2017.06.03.

Iskolánkba érkező új tanulók számára, iskolai ünneplő öltözetünkről:
 
Mindenkinek: gellértes kitűző
Alsó tagozat:
Lányok: egyenblúz (fehér, hímzett, körgalléros); sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét nadrág; sötét ünneplő cipő; kitűző
Felső tagozat:
Lányok: egyenblúz; sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét nadrág; sötét ünneplő cipő; tetszőleges nyakkendő; kitűző
Gimnázium:
Lányok: egyenblúz; sötét, térdig érő szoknya; sötét ünneplő cipő; kitűző
Fiúk: fehér ing; sötét öltöny; sötét ünneplő cipő; tetszőleges nyakkendő; kitűző
 
Az alsó tagozatos lányok blúzát az Andi-Sári ruhajavító készíti. (1016 Mészáros u. 9.; Ára: kisebb méret 2500 Ft, nagyobb méret 2800 Ft.)
A felső tagozatos és a gimnazista lányok kétféle fehér blúz közül választhatnak, melyek bármely H&M üzletben megvásárolhatók.
A blúzok az alábbi linkeken megtekinthetők:
http://www2.hm.com/hu_hu/productpage.0639677001.html
http://www2.hm.com/hu_hu/productpage.0507909001.html
 
Ezen felül a Tescóban olcsóbban, 1700 Ft-ért lehet kapni a H&M-eshez meglehetősen hasonló, hosszú ujjú fehér blúzt. Az anyaga kevésbé jó, nem sztreccs, a fazonja azonban gyakorlatilag megegyezik. Akinek ezt sikerül beszereznie, ez is teljesen megfelelő iskolai ünneplő blúznak.