mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaSzt. Gellét-díjSzt. Gellért-zarándoklatÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Angol nyelvű drámaverseny

2019.06.20.

Iskolánk két haladó angolcsoportja június 4-én délután az English OnStage elnevezésű angol nyelvű drámaversenyen vett részt a Tamási Áron Kéttannyelvű Gimnáziumban. Diákjaink örömmel és felkészülten érkeztek a versenyre, annak ellenére, hogy a kisérettségi hét közepén került megrendezésre.
A 11. évfolyamos csapat I. helyezést szerzett Jonathan Rand Hard Candy c. darabjával (felkészítők: Széll-Rózsa Szilvia és Kovács Petra).
Szereplők:
Bíró Johanna
Steiner Gréta
Szalay-Bobrovniczky Janka
Szita Botond
Baltay Benedek
Gundel Tamás
Marczell Panka
Szalai Petra
Barlay Rita
zene: Lukács Levente (10. b)
 
A 10. évfolyam csapata pedig III. helyezést nyert el Monty Python Silly job interview és Encyclopedia Salesman c. jeleneteivel (felkészítő: Baranyi Andrea).
 
Szereplők:
Győrbíró Máté
Csapody Ádám
Sarkadi Endre
Orosz Boldizsár
Gisz Anna
Horváth Katalin
Svantek Boglárka
Döke Deníz
Szégner Roland
Fotós: Pongrácz Domonkos
 
Az előadásokat komoly szakmai zsűri értékelte: Jilly Viktor, a Fazekas Gimnázium vezető angoltanára; Martin O’Reagan Budapesten dolgozó ír nyelvtanár, amatőr színész; valamint Perjés Magdolna (Tamási Gimnázium), angol-portugál szakos tanár.
A délután során végighallgathattuk más iskolák előadásait, s régi ismerősökkel is találkoztunk, többek között a szegedi Karolina Iskola diákjaival, akiknek pedagógusával egy angliai Erasmus+ drámakurzuson kezdődött az ismeretség. Reményeink szerint a jövőben is tudunk drámával foglalkozni egyes angolórák keretében, hasonló versenyeken részt venni, fenntartva az így született kapcsolatokat is.
Kovács Petra
Baranyi Andrea

 

Velencei zarándoklat

2019.06.12.

A szeptemberi velencei zarándoklatunk tudnivalóiról szóló első levelet emailben továbbítottuk a Szülőknek. A teljes levél a csatolt pdf-ben olvasható.
 
Segítségképpen itt is összeszedjük a befizetéshez szükséges tudnivalókat:
 
Kérünk mindenkit, hogy az utalás/a pénz beküldése előtt töltse ki az alábbi űrlapot:
https://forms.gle/WZksRBbJXP9oV2zeA
 
A zarándoklat teljes költsége 16000 Ft + 80 EUR
Fizethető készpénzben vagy utalással. A befizetés határideje: 2019. szeptember 6.
 
Az átutaláshoz szükséges adatok:
Név: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Bank: CIB
SWIFT kód: CIBHHUHB
Forint számla száma: 10700440-68744573-51300009
Deviza számla száma: 10700440-68744573-50100002
IBAN Forint számla: HU46107004406874457351300009
IBAN Euro számla: HU46107004406874457350100002

   3. levél a zarándoklatról (PDF dokumentum, 2019.06.27., 214 kB)
   2. levél a zarándoklatról (PDF dokumentum, 2019.06.24., 395 kB)
   1. levél a zarándoklatról (PDF dokumentum, 2019.06.12., 372 kB)

 

Német nyelvi tanulmányút

2019.05.18.

Májusban immár hagyomány iskolánkban a német nyelvi tábor. Így volt ez az idén is.
Ezúttal 30 (9.-11. osztályos) diákunk kelt útra, a világlátás és a nyelvtanulás kettős céljával. Megismerkedtünk Tirollal, Dél-Bajorországgal és a környékkel.
Szállásunk a Zahmer,-és Wilder Kaiser hegycsúcsok övezte Niederndorfban volt.
A tanítás délelőttönként a kufsteini Schülerhilfe-ben zajlott. Az utolsó tanítási nap végén csoportos beszámolókat hallhattunk diákjainktól a meglátogatott helyekről, osztrák, és magyar kultúráról. Az „Erlebte Landeskunde”most is lelkesített mindenkit.
A délutánokra változatos programokat sikerült szerveznünk a gyerekeknek:
Megismertük Kufstein várát, ahol sok magyar híresség raboskodott egykoron. Az ódon falak között öröm volt megtapasztalni a gyerekek érdeklődését, nyelv, történelem, művészet és kultúra iránt egyaránt.
Városi, helytörténeti kvízt készítettünk nekik Kufsteinről, amelynek megoldására több napjuk volt. Két délután is volt egypár óra szabadidő a városban, hogy felfedezzék a feladatban is megjelölt nevezetes helyeket. Többnyire lelkesen elkészítették, melynek kiértékelésére és ajándékok kiosztására az utolsó este került sor.
Tirol székhelye, Innsbruck felfedezése is emlékezetes marad. A Goldenes Dachl, mint a város jelképe, ideális találkozópont a városi nézelődés kezdetekor és befejezésekor. Itt vásároltuk azt az imakockát, mely az étkezések kezdetén csoportról csoportra járt, asztali áldással, és más német nyelvű imákkal.
Érdekes újdonság volt a Riedel-Glas üvegfúvó műhelyben tett látogatás. Ámulva figyeltük az ördögi ügyességgel készülő borospoharak és karafák gyártását, majd érdekes Sinn-Fonie előadás hatott minden érzékszervünkre.
Egész napos kirándulásunk célpontja Bajorország legnagyobb tava a Chiemsee, és a benne található Schloss Herrenchiemsee, bajor Lajos nyári rezidenciája volt. Hajózás, a szigeten tett séta és a kastély megtekintése után a Lindt csokoládégyár nagy márkaboltjának választéka kápráztatta el a betérőket. Itt mindenki talált nasit és ajándéknak valót.
Ausztriai utazásaink alkalmával mindig nagy népszerűségnek örvend a csodálatos táj bejárása. Mostani túránk a Salzburg tartományban található Seisenbergklamm nevű szurdokba vezetett. A festői szépségű természeti formák, a lankáról a sziklák közti sikátorokba vezető kiépített utak és lépcsők, az impozáns – nagy robajjal aláhulló – víztömegek testközelből való megtapasztalása, a rendkívül gazdag és változatos növényvilág – a csoport számos tagja szerint – a legnagyobb élményt jelentették.
Idén is lelkes, érdeklődő csoporttal utazhattunk. Jó érzéssel nyugtázhatjuk, hogy a gyerekek sok élménnyel gazdagodtak, és bízunk benne, hogy a több-kevesebb mértékben felhasznált német tudásuk elmélyítése is további céljukká válik, merthogy az utazás alatt is „ragadt rájuk” egy kis nyelvismeret is.
Ennek reményében volt, van és lesz a „német tábor”.
Szelényi Judit – Hoyos Áron

 

Film készült 25 éves iskolánkról

2018.11.12.

Erhardt Ágoston készített filmet az Új Nemzedék című műsor keretében Iskolánkról.
A film megtekinthető itt.