mottó

Hírek

 

Erasmus + blog

2018.06.18.

Korábban hírt adtunk arról, hogy iskolánk 5 pedagógusa részt vehet egy Erasmus + pályázaton.
A projekt megvalósításáról bővebb információ az Erasmus blogon olvasható.

 

Nyári tábor

2018.05.31.

Nyári tábor gimnazistáknak a Szent Gellért Diákszövetség szervezésében
Időpont: 2018. július 16-22.
Helyszín: Gerecse, Héreg
Ára: 17.000 Ft. (Akinek az anyagiak gondot jelentenek, bátran jelezze, kérjen támogatást!)
Jelentkezni az irodában kapható jelentkezési lapon lehet 10.000 Ft előleg befizetésével.
 
További információ: a szövi honlapján

 

Tanulmányút és tanfolyam Ausztriában

2018.05.29.

Bad Ischl – Gosau, 2018. május
 
Nagyon jól sikerült és élménydús némettábort tudhatunk magunk mögött. Nem volt időnk szomorkodni az esős, ködös és hűvös májusi időjárás miatt: Gosau, Hallstatt, Bad Ischl, Salzburg, Gosausee voltak főbb állomásaink. És Dachstein jellegzetes csipkés mészkő hegylánca minden reggel felhőben. Kiváló ellátás. Városnézések, múzeumok, kiállítások, változatos és érdekes programok: a vármúzeum Schallaburgban, rövid séta a többezer éves Hallstatt szűk utcácskáin, közös fénykép parányi főterén, ahol alig fértünk el. Sissi és Ferenc József nyomában a „Kaiservilla”-ban, Markus Sittikus Hellbrunni vízikastélya meglepetésekkel és séta a kastélykertben, az Altaussee-i sóbánya vezetéssel, Bad Aussee-ben hajókirándulás és gyaloglás szakadó esőben. 6 km-es séta a Hellbrunner Alleen felidézve „A muzsika hangjá”-t, miközben közeledtünk a Festung Hohensalzburg felé. Rövid csend és megállás a Salzburgi dómban. Mozart városában szabadprogram. És sok apró szűk utca, sikátor, kávézókkal, cukrászdákkal. Kiscsoportos városfelfedező vetélkedő; német oktatás 3 szinten (A2–B1-B2), és a csoporttal elégedett anyanyelvi tanárokkal. Esti imák elmélkedéssel, Taizé-i énekekkel, német imákkal és utolsó este tizennyolcèves szülinapi „meglepibuli”, lufikkal, egy rögtönzött tortával és jó zenékkel ... 6 nap alatt rengeteg színes program, 40 diák, 4 némettanár. És sok-sok nevetés!
A „Szentgellértesek” ezúttal is csillagos ötösre vizsgáztak pontosságból, tisztaságból, önzetlenségből, jó magaviseletből. Németből az érettségin és a nyelvvizsgán bizonyítanak majd, véleményünk és elvárásaink szerint egyre jobb eredményekkel! Amerre jártunk (szállás, étkezés, iskola, múzeumok stb.) mindenki megjegyezte, hogy milyen vidám, kedves, rendes, jól nevelt és okos gyerekek!!!
Köszönet Moharos-Alszászy Judit tanárnőnek a programok előzetes szervezéséért, az előkészítésért és a lebonyolításért. Hoyos Áron tanár úrnak a kiváló idegenvezetésekért, a színes programok szervezésében való részvételéért és a reggeli ébresztőkért. Szende Ágnes tanárnőnek a zökkenőmentes lebonyolításban való segítségért, az apró problémák elsimításáért, az esti imákért. Szelényi Judit tanárnőnek a 24 órás jelenlétért, a hirtelen adódó gondok megoldásáért és a praktikus dolgok elintézésében nyújtott segítségéért.
 
Köszönjük a lehetőséget, hogy elmehettünk, az itthon maradottaknak pedig a helytállást! Ígérjük, ha tehetjük, jövőre is elmegyünk!
 
2018. május 29. Német nyelvi munkaközösség

 

Elégedettség-mérés

2018.05.03.

2018 februárjában elégedettség-mérést végeztünk az Iskolánkba járó Diákok, Szüleik és az itt tanító Tanárok között. A szülői és a tanári kérdőívet minden tagozaton ki lehetett tölteni, a diák-kérdőív kitöltését csak a felső tagozatosoktól és a gimnazistáktól kértük.
 
Az alábbi dokumentumban láthatók az egyes kérdésekre érkezett válaszok átlagai.
Köszönjük mindenkinek, aki válaszaival segítette, hogy számokban is kifejezhető módon képet kapjunk munkánkról!

   Elégedettség-mérés (PDF dokumentum, 2018.05.03., 201 kB)

 

Angolos programok iskolánkban

2017.12.20.

Az elmúlt időszakban több angolos programra is sor került.
 
Az első esemény rögtön szeptemberben egy dán diákcsoport látogatása volt. A 27 diák 2 tanárnő kíséretében Haderslev városból egy olyan gimnáziumból érkezett, ahol üzleti tanulmányokat folytatnak, és a három éves képzés részeként látogatást tesznek egy európai országba.
A csoportot egy rövid beszélgetés után körbevezettük a gimnázium épületében, majd angolórákon vettek részt 10. és 11. évfolyamon, ahol játékos feladatok vártak rájuk. A cél az volt, hogy a dán és magyar diákok több témában is beszélgessenek, megismerjék egymást és a másik hazáját, és jól érezzék magukat. Az órák után túró Rudival és pogácsával vendégeltük meg őket.
A dán látogatás során jó volt megfigyelni, milyen könnyedén belelendültek a 10-11.-es diákjaink a beszélgetésbe, és a visszajelzések azt mutatják, hogy – bár nagyon más, a magyarnál sokkal visszafogottabb kultúrát ismertek meg a dánok révén – hasznos, kellemes és motiváló volt számukra a délelőtt.
 
Október hónapban vizsgafelkészítő előadássorozaton vett részt diákjaink egy része az Euroexam Nyelvvizsga Központ szervezésében. A három 1,5 órás alkalom során hasznos tippeket kaptak a középfokú vizsgára való felkészüléshez.
 
A félév folyamán hallgatónk is volt, aki nálunk végezte tanítási gyakorlatát és vizsgatanítását. Bemutatóórát is tartottunk egy 30 fős diákcsoportnak, mely részét képezi a módszertani oktatásuknak. Mindkét esemény a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megkeresésére történt, szerveződött.
 
December 5-én karácsonyváró délutánra hívtuk a felső tagozatot és a gimnazistákat. Nagy örömünkre olyan sokan jöttünk el, hogy alig fértünk el a megterített asztalok körül, és a sütemény és a tea is rekord gyorsasággal fogyott. A délután egy részében csapatok mérték össze tudásukat olyan versenyszámokban, mint film- és zenefelismerés, karácsonyi szokások, puzzle. A legnagyobb sikert talán a Kahoot (az e-táblás játék) hozta. A versenyszámokkal váltakozva diákjaink előadásait hallgathattuk: angol nyelvű szavalatokat, történeteket, dalokat és hangszeres zenét. Idén a műsorok mellett hirdettünk sütiversenyt is, melyre tetszetős és finom alkotásokkal neveztek a diákok.
Az angoltanárok nevében köszönjük mindazoknak, akik támogatták programjainkat, különös tekintettel a tantestületre és azokra a diákokra, akik a szórakozáson túl szívesen részt vettek a szervezésben és előkészítésben is.
 
Megköszönve a segítő hozzáállásotokat szeretettel:
 
Kovács Petra és Zsombory Edit