mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaSzt. Gellét-díjSzt. Gellért-zarándoklatÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Az Erasmus+ program spanyolországi állomása

2019.03.12.

Erasmusos csapatunk spanyolországi útjára 2019 februárjában került sor a dél-spanyolországi Jerez de la Frontera-ban. Február 11-én délben indult útjára nagy izgalommal a 6 diákból és 2 tanárból álló társaság, hogy két repülőjárattal és 3 órás buszút után megérkezzünk az akkor beláthatatlanul messzinek tűnő úti célunkhoz. Az út fáradalmait feledtette a vendéglátó családok kedves fogadtatása. 3. partnerünk képviselői, az írek, már délután megérkeztek.
 
A kiválóan összeállított program ötvözte a projektfeladatok végrehajtását a gazdag kulturális programokkal.
„Nekem a programok nagyon tetszettek. Ügyesen volt ötvözve a kultúra, szórakozás és munka hármasa.” Gundel Tamás
„Észre se vettem és már hazafelé tartottunk a repülővel. Addig a pillanatig felocsúdni sem volt időm, olyan sűrűn követték egymást a különböző programok.” Kovács Zsófi
 
A munka világa és keresztény értékeink témakört jártunk körbe ezen a találkozón. A csoportok még otthon videó interjút készítettek diáktársaikkal a pályaválasztásról. Ezt kint levetítették, csoportokban megvitatták. A másik otthoni feladat az volt, hogy gazdasági cikkeket kellett keresni, erről prezentációt készíteni és Spanyolországban közösen megnézni és a feltett kérdéseket megvitatni. Diákjaink nagyon ügyesen, talpraesetten hajtották végre angolul ezeket a feladatokat. Vendégelőadóink mind az önkéntességről beszéltek, mert az iskola értékrendjében ez kiemelkedő helyet foglal el.
 
A környék kultúrájával való ismerkedés szerves részét képezi ezen utazásoknak. Vendéglátónknak köszönhetően rengeteg érdekességet láttunk. A város nevezetességei közül a katedrálist, Alcázart, azaz erődítményt, valamint a nemzetközi autó- és motorverseny pályát tekintettük meg. Voltunk andalúz lovasbemutatón, Cádizban pedig a meseszép tengerpart varázsolt el minket a tűző napsütésben. De a helyi halpiac sem maradhatott ki.
„A benyomásom Spanyolországról az volt, hogy egyszerűen gyönyörű, hogy a természet mennyire benne van a mindennapokban: a narancsfák, a pálmafák az épületek, utcák mellett, a sok-sok szín együtt díszíti fel az egész országot.” Bíró Johanna
 
Mivel a vendéglátó szalézi iskolában pezsgő lelki életet élnek, mi sem maradhattunk a zenés- táncos szentmise élménye nélkül, mely után gyakorlatban ismerkedhettek a diákok a szegénykonyhával, ahol az iskola diákja és tanárai a hajléktalanokat csütörtökönként étellel várják.
 
De talán a legfontosabb része ezen utazásoknak a külföldi diákokkal való tartós és mély kapcsolat kiépítése. Azt hiszem, ebből a szempontból is maradandó volt az út.
„Sajnálom, hogy csak 1 hétre mentünk, mert a végére már annyira összeszoktunk a többiekkel, hogy fájt elbúcsúzni.” Krix Annamária
„Sok új barátság született, ami szerintem sokáig fog tartani.” Győrbíró Máté
„Nagyon örültem, hogy ír diákok is jöttek, mert így az ő kultúrájukból is kaptunk egy keveset a beszélgetések által.” Bíró Johanna
„A befogadó családom meleg ölelését, mosolyát és nyitottságát soha nem fogom elfelejteni.” Rajkai Eszti
„Spanyol barátaink legmeghatározóbb tulajdonsága már érkezésünk pillanatában megmutatkozott előttem: az odaadás és a nyílt – önzetlen szeretet. A 2 fogalom, mely megnyilvánult minden cselekedetükben a hét folyamán. Ezek olyan jellemzői egy embernek, melyeket az ember a nyelvi korlátok ellenére is 100%-ban megért és értelmez.” Gundel Tamás
 
Nem elhanyagolható szempont a nyelvi készségek fejlődése sem.
„A végén már észrevettem, hogy sokkal folyékonyabban beszélek angolul, mint az elején. Kovács Zsófi
Mi sem természetesebb, hogy jövő ősszel, amikor spanyol és ír barátainkat mi látjuk vendégül, szeretnénk visszaadni azt a szeretet és élményt, amit kaptunk.
„Nagyon hálás vagyok, hogy eljuthattam egy ilyen szép országba, és már alig várom, hogy megmutathassuk a mi kis Magyarországunkat is!” Bíró Johanna
 
A projekthez kapcsolódó videók ezen az oldalon tekinthetők meg:
Baranyi Andrea

 

Gellértesek Írországban az Erasmus+ programmal

2019.02.05.

2019. január 14. és 19. között 6 napot tölthettünk az írországi Dublinban, az Erasmus+ program keretében a „Discovering our heritage and facing modern challenges” című projekt első találkozóján. Iskolánkat 6 diák és 3 tanár képviselte a spanyol – ír – magyar projektmunkában. Projektcsapatunk a találkozót megelőzően heteken át izgatottan készült a kinti feladatokra, valamint a kulturális és nyelvi kihívásokra.
 
Nagyon izgatott lettem, hiszen még sohasem voltam angol nyelvterületen, így ez lett az első alkalom, amikor igazán éles helyzetben kellett használnom az eddig megszerzett angoltudásomat. (Panágl Márton 11. B)
 
Január 14-én délután szállt le a gépünk Dublinban. A reptérről a fogadó iskola, a Le Chéile Secondary School épületébe vitt minket a kisbusz. A tanítás végére értünk oda, így diákjaink rögtön megismerhették azt az ír diákot, akinek a családja egy hétre befogadta őket.
 
Mikor odaértünk, az én párom volt az első, aki odajött és minden kételyem szertefoszlatta. A család úgy foglalkozott velem, mintha csak hozzájuk tartoznék.(Horváth Sára 11. A)
 
A hét további napjain rengeteg projektfeladatban és kulturális programban is részt vettünk. Megismertük az iskola modern épületét, majd mindhárom iskola diákjai bemutatták intézményüket. Az első napokban összegyűjtöttük azokat a közös értékeket, melyek mindhárom intézményre jellemzők és ezek lettek projektünk alapkövei. Az összetartozás erősítésére elkészült a projekt logója és hivatalos dala is. Az utolsó projektnapon mindhárom iskola bemutatta saját védőszentjét egy rövid színdarab segítségével. Mi magyarok a találkozót megelőzően nagyon komolyan készültünk arra, hogy Szent Gellért életét közérthető módon mutassuk be, hangsúlyozva, hogy az általa képviselt értékek a mai világban is érvényesek.
 
Szinte minden napra jutott kulturális program is. Eljutottunk a Malahide Castle-be, a Newgrange Monument-hez és jártunk Dublin belvárosában. Nagyszerű idegenvezetőink olyan érdekesen mutatták be a különböző történelmi korok emlékeit, kiemelve a kísértet-történeteket, hogy biztosan sokáig emlékezünk majd rájuk. A magyar kontingenssel pedig még egy ebédet is elfogyasztottunk egy tipikus ír pubban, ír zenével. Végül, hazaindulás előtt nem hagyhattuk ki a Trinity College meglátogatását sem.
Vidéken a kastélyok, katedrálisok szinte filmbeillőek voltak. Nagyon felszabadító volt a zöld dombokon, réteken rácsodálni erre a tájra. (Meszleny Cecília 11. B)
 
A dublini korzózás, a kirakatok, az ír mentalitás, közvetlenség páratlan élményt jelentett számomra. (Illés Flóra 10. A)
 
A hét folyamán az ír iskola rengeteg érdekes és izgalmas programot szervezett nekünk, többek között láttuk Dublin belvárosát is. (Panágl Márton 11. B)
 
Az egy hét során számtalan spanyol – ír – magyar barátság köttetett, ezekről diákjaink is beszámolnak:
 
Amiért leghálásabb vagyok az az, hogy szerencsém volt megismerni olyan nagyszerű ír és spanyol diákokat, akikkel egy életre szóló barátságot kötöttünk. (Miklós Henrietta 10. A)
 
Legfőképpen azt tanultam meg, hogy minden emberrel érdemes megpróbálni kapcsolatot teremteni, mert ha nem teszed, nagyon értékes barátságokat engedhetsz el magad mellett. (Csapody Ádám 10. B)
 
Számomra ez az egy hét tulajdonképpen azt adta, amit vártam. Rengeteg meglepetést, sok új embert, új barátokat és olyan helyzeteket, melyekből tanulhattam magamról. (Meszleny Cecília 11. B)
 
Bárki, akivel beszéltem nagyon nyitott és segítőkész volt. A hét végére annyira jól éreztem magam, hogy maradtam volna még velük. (Horváth Sára 11. A)
 
Új barátokat szereztem, régieket ismertem meg jobban. (Csapody Ádám 10. B)
 
Már alig várom az őszt, hogy jöjjenek hozzánk és újból találkozhassunk. (Horváth Sára 11. A)
 
Fantasztikus volt a kint töltött egy hét! Annyira sok emlék van most a fejemben: a gyönyörű helyek, a kellemes hangulat, a jó poénok, a kezdeti lassú feloldódás, a barátkozás, az ott töltött napok, a különböző kultúrák megismerése. (Miklós Henrietta 10. A)
Diákjaink számos készségét fejlesztette, hogy egy másik kultúrához és nyelvhez kellett igazodniuk egy nemzetközi csapat részeként. Ilyen készségek a problémamegoldás, alkalmazkodás, kommunikációs stratégiák, együttműködés, kezdeményezőkészség, és természetesen a nyelvtudás. Így számolnak be fejlődésükről:
 
Azt gondolom, hogy minden nehezebb helyzet odakinn vagy minden boldog pillanat nagyon maradandó volt és még sokáig fogom mesélni, talán még az unokáim is hallani fognak róla. (Meszleny Cecília 11. B)
 
Az angol nyelvtudásom csiszolásához nagy mértékben hozzájárult ez az út. (Illés Flóra 10. A)
 
Megtanultam, hogy fölösleges azon izgulni, hogy mi lesz, ha nem megfelelően beszélek angolul. (Csapody Ádám 10. B)
 
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy eredményes és eseménydús héten vagyunk túl. Alig várjuk a projekt további feladatait.
 
Kovács Petra

 

Láncreakció

2019.01.30.

Egy emaillel kezdődött 2017 decemberében: MICROBITKÁRTYA KÖLCSÖNÖZHETŐ ISKOLÁKNAK 2 HÉTRE. Januárban már voltak saját kártyáink, amit az Iskola vett. A tavaszi Talentumnapra két 11.-es diákunk készült játékokkal, autóvezérléssel. A 3 órás bemutatóra tele lett az infoterem! Aztán nyáron az egyikük, Blahunka Máté a felső tagozat pár lelkes diákjának egyhetes tábort tartott Kautnik András kollégám felügyelete és irányítása mellett, a visszajelzések alapján mindenki megelégedésére! Közben az Alapítványtól kaptunk egy autót, Dezsőt, akinek a továbbiakban jelentősen megnőtt a szerepe Máté jóvoltából.
 
2018 októberében a c3 szabadfogású versenyre Máté úgy alakította át, hogy a beleépített kártyákkal irányítani lehetett, sőt a rászerelt szenzorokkal alkalmassá vált közeli tárgyak, ember követésére is. Máté és Dezső lett a 2018-as c3 szabadfogású számítógépverseny kategórianyertese: nyertesek
A nyertes autóról egy rövid videó itt megtekinthető.
A budapestkornyeke és a solymaronline oldalon is írtak Mátéról.
 
Aztán felkérték, hogy a Helloworld rendezvényen is mutassa be Dezsőt: hellowordonline 2-3000 ember előtt.
Februártól a 10.-esek microbitkártyán tanulnak programozni.
 
1 év után itt tartunk. Ritka az a helyzet, hogy ötlet van, lelkes megvalósító van, az Iskola és az Alapítvány támogatását érezzük és mintha még felülről is jönne az áldás. Már csak az a kérdés, hogyan tovább?
 
Munkácsy Dorottya

 

Szövi tábor

2019.01.22.

Hogy a naptárakba be lehessen írni:
Az Öregdiák Szövetség által a gimnazistáinknak szervezett nyári tábor időpontja: 2019. július 28. – augusztus 4.

 

Film készült 25 éves iskolánkról

2018.11.12.

Erhardt Ágoston készített filmet az Új Nemzedék című műsor keretében Iskolánkról.
A film megtekinthető itt.