mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaSzt. Gellét-díjSzt. Gellért-zarándoklatÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Angol nyelvű drámaverseny

2019.06.20.

Iskolánk két haladó angolcsoportja június 4-én délután az English OnStage elnevezésű angol nyelvű drámaversenyen vett részt a Tamási Áron Kéttannyelvű Gimnáziumban. Diákjaink örömmel és felkészülten érkeztek a versenyre, annak ellenére, hogy a kisérettségi hét közepén került megrendezésre.
A 11. évfolyamos csapat I. helyezést szerzett Jonathan Rand Hard Candy c. darabjával (felkészítők: Széll-Rózsa Szilvia és Kovács Petra).
Szereplők:
Bíró Johanna
Steiner Gréta
Szalay-Bobrovniczky Janka
Szita Botond
Baltay Benedek
Gundel Tamás
Marczell Panka
Szalai Petra
Barlay Rita
zene: Lukács Levente (10. b)
 
A 10. évfolyam csapata pedig III. helyezést nyert el Monty Python Silly job interview és Encyclopedia Salesman c. jeleneteivel (felkészítő: Baranyi Andrea).
 
Szereplők:
Győrbíró Máté
Csapody Ádám
Sarkadi Endre
Orosz Boldizsár
Gisz Anna
Horváth Katalin
Svantek Boglárka
Döke Deníz
Szégner Roland
Fotós: Pongrácz Domonkos
 
Az előadásokat komoly szakmai zsűri értékelte: Jilly Viktor, a Fazekas Gimnázium vezető angoltanára; Martin O’Reagan Budapesten dolgozó ír nyelvtanár, amatőr színész; valamint Perjés Magdolna (Tamási Gimnázium), angol-portugál szakos tanár.
A délután során végighallgathattuk más iskolák előadásait, s régi ismerősökkel is találkoztunk, többek között a szegedi Karolina Iskola diákjaival, akiknek pedagógusával egy angliai Erasmus+ drámakurzuson kezdődött az ismeretség. Reményeink szerint a jövőben is tudunk drámával foglalkozni egyes angolórák keretében, hasonló versenyeken részt venni, fenntartva az így született kapcsolatokat is.
Kovács Petra
Baranyi Andrea

 

Velencei zarándoklat

2019.06.12.

A szeptemberi velencei zarándoklatunk tudnivalóiról szóló első levelet emailben továbbítottuk a Szülőknek. A teljes levél a csatolt pdf-ben olvasható.
 
Segítségképpen itt is összeszedjük a befizetéshez szükséges tudnivalókat:
 
Kérünk mindenkit, hogy az utalás/a pénz beküldése előtt töltse ki az alábbi űrlapot:
https://forms.gle/WZksRBbJXP9oV2zeA
 
A zarándoklat teljes költsége 16000 Ft + 80 EUR
Fizethető készpénzben vagy utalással. A befizetés határideje: 2019. szeptember 6.
 
Az átutaláshoz szükséges adatok:
Név: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
Bank: CIB
SWIFT kód: CIBHHUHB
Forint számla száma: 10700440-68744573-51300009
Deviza számla száma: 10700440-68744573-50100002
IBAN Forint számla: HU46107004406874457351300009
IBAN Euro számla: HU46107004406874457350100002

   1. levél a zarándoklatról (PDF dokumentum, 2019.06.12., 372 kB)

 

Nyári tábor

2019.05.22.

Nyári tábor gimnazistáknak a Szent Gellért Diákszövetség szervezésében:
Időpont: 2019. július 28. – augusztus 4.
Helyszín: Bacsó-rét, Mátra
Ára: 18.000 Ft. (Akinek az anyagiak gondot jelentenek, bátran jelezze, kérjen támogatást!)
Jelentkezni az irodában kapható jelentkezési lapon lehet 10.000 Ft előleg befizetésével.

 

Német nyelvi tanulmányút

2019.05.18.

Májusban immár hagyomány iskolánkban a német nyelvi tábor. Így volt ez az idén is.
Ezúttal 30 (9.-11. osztályos) diákunk kelt útra, a világlátás és a nyelvtanulás kettős céljával. Megismerkedtünk Tirollal, Dél-Bajorországgal és a környékkel.
Szállásunk a Zahmer,-és Wilder Kaiser hegycsúcsok övezte Niederndorfban volt.
A tanítás délelőttönként a kufsteini Schülerhilfe-ben zajlott. Az utolsó tanítási nap végén csoportos beszámolókat hallhattunk diákjainktól a meglátogatott helyekről, osztrák, és magyar kultúráról. Az „Erlebte Landeskunde”most is lelkesített mindenkit.
A délutánokra változatos programokat sikerült szerveznünk a gyerekeknek:
Megismertük Kufstein várát, ahol sok magyar híresség raboskodott egykoron. Az ódon falak között öröm volt megtapasztalni a gyerekek érdeklődését, nyelv, történelem, művészet és kultúra iránt egyaránt.
Városi, helytörténeti kvízt készítettünk nekik Kufsteinről, amelynek megoldására több napjuk volt. Két délután is volt egypár óra szabadidő a városban, hogy felfedezzék a feladatban is megjelölt nevezetes helyeket. Többnyire lelkesen elkészítették, melynek kiértékelésére és ajándékok kiosztására az utolsó este került sor.
Tirol székhelye, Innsbruck felfedezése is emlékezetes marad. A Goldenes Dachl, mint a város jelképe, ideális találkozópont a városi nézelődés kezdetekor és befejezésekor. Itt vásároltuk azt az imakockát, mely az étkezések kezdetén csoportról csoportra járt, asztali áldással, és más német nyelvű imákkal.
Érdekes újdonság volt a Riedel-Glas üvegfúvó műhelyben tett látogatás. Ámulva figyeltük az ördögi ügyességgel készülő borospoharak és karafák gyártását, majd érdekes Sinn-Fonie előadás hatott minden érzékszervünkre.
Egész napos kirándulásunk célpontja Bajorország legnagyobb tava a Chiemsee, és a benne található Schloss Herrenchiemsee, bajor Lajos nyári rezidenciája volt. Hajózás, a szigeten tett séta és a kastély megtekintése után a Lindt csokoládégyár nagy márkaboltjának választéka kápráztatta el a betérőket. Itt mindenki talált nasit és ajándéknak valót.
Ausztriai utazásaink alkalmával mindig nagy népszerűségnek örvend a csodálatos táj bejárása. Mostani túránk a Salzburg tartományban található Seisenbergklamm nevű szurdokba vezetett. A festői szépségű természeti formák, a lankáról a sziklák közti sikátorokba vezető kiépített utak és lépcsők, az impozáns – nagy robajjal aláhulló – víztömegek testközelből való megtapasztalása, a rendkívül gazdag és változatos növényvilág – a csoport számos tagja szerint – a legnagyobb élményt jelentették.
Idén is lelkes, érdeklődő csoporttal utazhattunk. Jó érzéssel nyugtázhatjuk, hogy a gyerekek sok élménnyel gazdagodtak, és bízunk benne, hogy a több-kevesebb mértékben felhasznált német tudásuk elmélyítése is további céljukká válik, merthogy az utazás alatt is „ragadt rájuk” egy kis nyelvismeret is.
Ennek reményében volt, van és lesz a „német tábor”.
Szelényi Judit – Hoyos Áron

 

Az ír nagykövet látogatása

2019.05.07.

Az idei Talentum Napunk témája az Európai Unió volt. Az angol szakosak úgy döntöttek, hogy a Brexit témájában szeretnének elmélyülni. Az Erasmus program keretében megvalósult diákcsere több diákunknak adott lehetőséget arra, hogy személyes kapcsolatokat építsenek ki ír diákokkal. Így egyértelmű volt, hogy az ír nagykövetséget keressük meg a Brexittel kapcsolatos kérésükkel.
Nagy örömmel olvastuk az emailt, amely értesített arról, hogy Patrick Kelly ír nagykövet úr személyesen látogat el hozzánk, hogy előadást tartson az íreket közelről érintő Brexit aktuális állásáról.
Lázas készülődés vette kezdetét. Minden csoport részt vett a dekoráció készítésben, az általános iskola 4. és 6. osztályai különleges lóhere díszítésű kekszekkel járultak hozzá az esemény sikeréhez. A kicsik kórusa Laura néni vezetésével a „Molly Malone” című nótával fogadta az ír vendégeket, megadva a jó hangulatot a találkozóhoz. Koboldnak őltözött diákunk „arannyal” ajándékozta meg a szerencsés vendéget, és Szent Patrik figurájától áldást is kaphattak a résztvevők.
Az igazgatói irodában megismerkedett nagykövet úr az iskola vezetőségével és másik három ír vendéggel, akik személyes barátaimként kaptak meghívást az eseményre. Közben a diákság már feszülten várakozott. A terembe érvén nagykövet úr röviden bemutatkozott, majd rátért a program témájára. Mivel a diákokat felkészítettük előzőleg, a speciális szókincs nagyrészt nem okozott gondot. Megtudhattuk, Írországot miként is érinteti mélyebben az Egyesült Királyság Európai Unióból való tervezett kilépése. Különösen is hangsúlyozta, hogy a Nagy Pénteki Egyezmény (1998) óta létrejött békés egymás mellett élés komolyan veszélyeztetve van, ha nem sikerül megfelelő feltételeket kiharcolni. Az előadás végén kérdéseket tehettek fel az érdeklődők. A komoly téma után igazi feloldódást hozott Bajcsay Zsófi volt diákunk hárfa játéka.
Az esemény utólagos visszhangja nagyon pozitív volt. Ír barátaim köszönőlevelében szuperlatívuszokban írtak az iskoláról, a kedves és profi fogadtatásról, a gyerekek angol tudásáról, viselkedéséről. Felajánlották, hogy szívesen visszajönnek a diákokkal beszélgetni.
A gyerekek is több téren gazdagodtak: egy aktuális témában első kézből szerezhettek információt, mindezt angol nyelven.
 
Baranyi Andrea

 

Az Erasmus+ program spanyolországi állomása

2019.03.12.

Erasmusos csapatunk spanyolországi útjára 2019 februárjában került sor a dél-spanyolországi Jerez de la Frontera-ban. Február 11-én délben indult útjára nagy izgalommal a 6 diákból és 2 tanárból álló társaság, hogy két repülőjárattal és 3 órás buszút után megérkezzünk az akkor beláthatatlanul messzinek tűnő úti célunkhoz. Az út fáradalmait feledtette a vendéglátó családok kedves fogadtatása. 3. partnerünk képviselői, az írek, már délután megérkeztek.
 
A kiválóan összeállított program ötvözte a projektfeladatok végrehajtását a gazdag kulturális programokkal.
„Nekem a programok nagyon tetszettek. Ügyesen volt ötvözve a kultúra, szórakozás és munka hármasa.” Gundel Tamás
„Észre se vettem és már hazafelé tartottunk a repülővel. Addig a pillanatig felocsúdni sem volt időm, olyan sűrűn követték egymást a különböző programok.” Kovács Zsófi
 
A munka világa és keresztény értékeink témakört jártunk körbe ezen a találkozón. A csoportok még otthon videó interjút készítettek diáktársaikkal a pályaválasztásról. Ezt kint levetítették, csoportokban megvitatták. A másik otthoni feladat az volt, hogy gazdasági cikkeket kellett keresni, erről prezentációt készíteni és Spanyolországban közösen megnézni és a feltett kérdéseket megvitatni. Diákjaink nagyon ügyesen, talpraesetten hajtották végre angolul ezeket a feladatokat. Vendégelőadóink mind az önkéntességről beszéltek, mert az iskola értékrendjében ez kiemelkedő helyet foglal el.
 
A környék kultúrájával való ismerkedés szerves részét képezi ezen utazásoknak. Vendéglátónknak köszönhetően rengeteg érdekességet láttunk. A város nevezetességei közül a katedrálist, Alcázart, azaz erődítményt, valamint a nemzetközi autó- és motorverseny pályát tekintettük meg. Voltunk andalúz lovasbemutatón, Cádizban pedig a meseszép tengerpart varázsolt el minket a tűző napsütésben. De a helyi halpiac sem maradhatott ki.
„A benyomásom Spanyolországról az volt, hogy egyszerűen gyönyörű, hogy a természet mennyire benne van a mindennapokban: a narancsfák, a pálmafák az épületek, utcák mellett, a sok-sok szín együtt díszíti fel az egész országot.” Bíró Johanna
 
Mivel a vendéglátó szalézi iskolában pezsgő lelki életet élnek, mi sem maradhattunk a zenés- táncos szentmise élménye nélkül, mely után gyakorlatban ismerkedhettek a diákok a szegénykonyhával, ahol az iskola diákja és tanárai a hajléktalanokat csütörtökönként étellel várják.
 
De talán a legfontosabb része ezen utazásoknak a külföldi diákokkal való tartós és mély kapcsolat kiépítése. Azt hiszem, ebből a szempontból is maradandó volt az út.
„Sajnálom, hogy csak 1 hétre mentünk, mert a végére már annyira összeszoktunk a többiekkel, hogy fájt elbúcsúzni.” Krix Annamária
„Sok új barátság született, ami szerintem sokáig fog tartani.” Győrbíró Máté
„Nagyon örültem, hogy ír diákok is jöttek, mert így az ő kultúrájukból is kaptunk egy keveset a beszélgetések által.” Bíró Johanna
„A befogadó családom meleg ölelését, mosolyát és nyitottságát soha nem fogom elfelejteni.” Rajkai Eszti
„Spanyol barátaink legmeghatározóbb tulajdonsága már érkezésünk pillanatában megmutatkozott előttem: az odaadás és a nyílt – önzetlen szeretet. A 2 fogalom, mely megnyilvánult minden cselekedetükben a hét folyamán. Ezek olyan jellemzői egy embernek, melyeket az ember a nyelvi korlátok ellenére is 100%-ban megért és értelmez.” Gundel Tamás
 
Nem elhanyagolható szempont a nyelvi készségek fejlődése sem.
„A végén már észrevettem, hogy sokkal folyékonyabban beszélek angolul, mint az elején. Kovács Zsófi
Mi sem természetesebb, hogy jövő ősszel, amikor spanyol és ír barátainkat mi látjuk vendégül, szeretnénk visszaadni azt a szeretet és élményt, amit kaptunk.
„Nagyon hálás vagyok, hogy eljuthattam egy ilyen szép országba, és már alig várom, hogy megmutathassuk a mi kis Magyarországunkat is!” Bíró Johanna
 
A projekthez kapcsolódó videók ezen az oldalon tekinthetők meg:
Baranyi Andrea

 

Gellértesek Írországban az Erasmus+ programmal

2019.02.05.

2019. január 14. és 19. között 6 napot tölthettünk az írországi Dublinban, az Erasmus+ program keretében a „Discovering our heritage and facing modern challenges” című projekt első találkozóján. Iskolánkat 6 diák és 3 tanár képviselte a spanyol – ír – magyar projektmunkában. Projektcsapatunk a találkozót megelőzően heteken át izgatottan készült a kinti feladatokra, valamint a kulturális és nyelvi kihívásokra.
 
Nagyon izgatott lettem, hiszen még sohasem voltam angol nyelvterületen, így ez lett az első alkalom, amikor igazán éles helyzetben kellett használnom az eddig megszerzett angoltudásomat. (Panágl Márton 11. B)
 
Január 14-én délután szállt le a gépünk Dublinban. A reptérről a fogadó iskola, a Le Chéile Secondary School épületébe vitt minket a kisbusz. A tanítás végére értünk oda, így diákjaink rögtön megismerhették azt az ír diákot, akinek a családja egy hétre befogadta őket.
 
Mikor odaértünk, az én párom volt az első, aki odajött és minden kételyem szertefoszlatta. A család úgy foglalkozott velem, mintha csak hozzájuk tartoznék.(Horváth Sára 11. A)
 
A hét további napjain rengeteg projektfeladatban és kulturális programban is részt vettünk. Megismertük az iskola modern épületét, majd mindhárom iskola diákjai bemutatták intézményüket. Az első napokban összegyűjtöttük azokat a közös értékeket, melyek mindhárom intézményre jellemzők és ezek lettek projektünk alapkövei. Az összetartozás erősítésére elkészült a projekt logója és hivatalos dala is. Az utolsó projektnapon mindhárom iskola bemutatta saját védőszentjét egy rövid színdarab segítségével. Mi magyarok a találkozót megelőzően nagyon komolyan készültünk arra, hogy Szent Gellért életét közérthető módon mutassuk be, hangsúlyozva, hogy az általa képviselt értékek a mai világban is érvényesek.
 
Szinte minden napra jutott kulturális program is. Eljutottunk a Malahide Castle-be, a Newgrange Monument-hez és jártunk Dublin belvárosában. Nagyszerű idegenvezetőink olyan érdekesen mutatták be a különböző történelmi korok emlékeit, kiemelve a kísértet-történeteket, hogy biztosan sokáig emlékezünk majd rájuk. A magyar kontingenssel pedig még egy ebédet is elfogyasztottunk egy tipikus ír pubban, ír zenével. Végül, hazaindulás előtt nem hagyhattuk ki a Trinity College meglátogatását sem.
Vidéken a kastélyok, katedrálisok szinte filmbeillőek voltak. Nagyon felszabadító volt a zöld dombokon, réteken rácsodálni erre a tájra. (Meszleny Cecília 11. B)
 
A dublini korzózás, a kirakatok, az ír mentalitás, közvetlenség páratlan élményt jelentett számomra. (Illés Flóra 10. A)
 
A hét folyamán az ír iskola rengeteg érdekes és izgalmas programot szervezett nekünk, többek között láttuk Dublin belvárosát is. (Panágl Márton 11. B)
 
Az egy hét során számtalan spanyol – ír – magyar barátság köttetett, ezekről diákjaink is beszámolnak:
 
Amiért leghálásabb vagyok az az, hogy szerencsém volt megismerni olyan nagyszerű ír és spanyol diákokat, akikkel egy életre szóló barátságot kötöttünk. (Miklós Henrietta 10. A)
 
Legfőképpen azt tanultam meg, hogy minden emberrel érdemes megpróbálni kapcsolatot teremteni, mert ha nem teszed, nagyon értékes barátságokat engedhetsz el magad mellett. (Csapody Ádám 10. B)
 
Számomra ez az egy hét tulajdonképpen azt adta, amit vártam. Rengeteg meglepetést, sok új embert, új barátokat és olyan helyzeteket, melyekből tanulhattam magamról. (Meszleny Cecília 11. B)
 
Bárki, akivel beszéltem nagyon nyitott és segítőkész volt. A hét végére annyira jól éreztem magam, hogy maradtam volna még velük. (Horváth Sára 11. A)
 
Új barátokat szereztem, régieket ismertem meg jobban. (Csapody Ádám 10. B)
 
Már alig várom az őszt, hogy jöjjenek hozzánk és újból találkozhassunk. (Horváth Sára 11. A)
 
Fantasztikus volt a kint töltött egy hét! Annyira sok emlék van most a fejemben: a gyönyörű helyek, a kellemes hangulat, a jó poénok, a kezdeti lassú feloldódás, a barátkozás, az ott töltött napok, a különböző kultúrák megismerése. (Miklós Henrietta 10. A)
Diákjaink számos készségét fejlesztette, hogy egy másik kultúrához és nyelvhez kellett igazodniuk egy nemzetközi csapat részeként. Ilyen készségek a problémamegoldás, alkalmazkodás, kommunikációs stratégiák, együttműködés, kezdeményezőkészség, és természetesen a nyelvtudás. Így számolnak be fejlődésükről:
 
Azt gondolom, hogy minden nehezebb helyzet odakinn vagy minden boldog pillanat nagyon maradandó volt és még sokáig fogom mesélni, talán még az unokáim is hallani fognak róla. (Meszleny Cecília 11. B)
 
Az angol nyelvtudásom csiszolásához nagy mértékben hozzájárult ez az út. (Illés Flóra 10. A)
 
Megtanultam, hogy fölösleges azon izgulni, hogy mi lesz, ha nem megfelelően beszélek angolul. (Csapody Ádám 10. B)
 
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy eredményes és eseménydús héten vagyunk túl. Alig várjuk a projekt további feladatait.
 
Kovács Petra

 

Láncreakció

2019.01.30.

Egy emaillel kezdődött 2017 decemberében: MICROBITKÁRTYA KÖLCSÖNÖZHETŐ ISKOLÁKNAK 2 HÉTRE. Januárban már voltak saját kártyáink, amit az Iskola vett. A tavaszi Talentumnapra két 11.-es diákunk készült játékokkal, autóvezérléssel. A 3 órás bemutatóra tele lett az infoterem! Aztán nyáron az egyikük, Blahunka Máté a felső tagozat pár lelkes diákjának egyhetes tábort tartott Kautnik András kollégám felügyelete és irányítása mellett, a visszajelzések alapján mindenki megelégedésére! Közben az Alapítványtól kaptunk egy autót, Dezsőt, akinek a továbbiakban jelentősen megnőtt a szerepe Máté jóvoltából.
 
2018 októberében a c3 szabadfogású versenyre Máté úgy alakította át, hogy a beleépített kártyákkal irányítani lehetett, sőt a rászerelt szenzorokkal alkalmassá vált közeli tárgyak, ember követésére is. Máté és Dezső lett a 2018-as c3 szabadfogású számítógépverseny kategórianyertese: nyertesek
A nyertes autóról egy rövid videó itt megtekinthető.
A budapestkornyeke és a solymaronline oldalon is írtak Mátéról.
 
Aztán felkérték, hogy a Helloworld rendezvényen is mutassa be Dezsőt: hellowordonline 2-3000 ember előtt.
Februártól a 10.-esek microbitkártyán tanulnak programozni.
 
1 év után itt tartunk. Ritka az a helyzet, hogy ötlet van, lelkes megvalósító van, az Iskola és az Alapítvány támogatását érezzük és mintha még felülről is jönne az áldás. Már csak az a kérdés, hogyan tovább?
 
Munkácsy Dorottya

 

Film készült 25 éves iskolánkról

2018.11.12.

Erhardt Ágoston készített filmet az Új Nemzedék című műsor keretében Iskolánkról.
A film megtekinthető itt.