mottó
Elérhetőség Iskolatörténet Patrónusok Bemutatkozás Általános Iskola Gimnázium
 IskolaépületÉves menetrendHírekVersenyeredményekGalériaSzt. Gellét-díjSzt. Gellért-zarándoklatÓrarendOsztályok 
Kápolna Betlehem DÖK Zeneterem Archívum Felvételi Aktuális

Hírek

 

Digitális átállás

2020.03.28.

Csokorba szedjük a digitális oktatással kapcsolatos híreket, segítségeket, hogy szükség esetén könnyebben visszakereshetők legyenek az információk.
 
Ügyeleti idő az iskolában – elsősorban telefonon (225-0638) – hétköznap 10.00-12.00
Emailes elérhetőségeinken folyamatosan megtalálnak bennünket.
 
A digitális oktatással kapcsolatos korábbi leveleinket, illetve a konzulátációs órarendet a cikk alján lévő dokumentumokban találják.
 
Az office 365 használatával kapcsolatos oktató videóink az iskola youtube csatornáján itt érhetők el.
Ezen felül nagyon hasznos segítséget nyújtanak Erdész Balázs oktató videói, pl. ez.
 
Szintén a youtube csatornánkon lehet bekapcsolódni a reggeli imákba. 8:00-tól megy az élő közvetítés, amely rögzítésre kerül, így a családnak alkalmas későbbi időpontban is lehet kapcsolódni a közös imához.
 
Segítségkérés, észrevétel küldése:
Technikai, informatikai problémáikkal informatikusainkat a hd.sztg@gmail.com címen érhetik el. A digitális oktatás rendjével, szervezésével kapcsolatos kérdésekben a digitalis.sztg@gmail.com címre írjanak nekünk. Természetesen az iskolavezetés ismert, a honalpunkon megtalálható címei is élnek. Kérjük, leveleiket a levél tárgyának megfelelő egyetlen címre küldjék (a több címre elküldött azonos levél csak zavart okoz), minden levélre válaszolunk.

   Szünetek, online óra, értékelés (PDF dokumentum, 2020.04.07., 92 kB)
   0. hét tapasztalatairól, online órarendről (PDF dokumentum, 2020.03.23., 59 kB)
   Konzultációs órarend (2020.03.23., 153 kB)
   Digitális felületről, tanrendről (PDF dokumentum, 2020.03.18., 221 kB)
   Igazgatói levél a tervekről (PDF dokumentum, 2020.03.16., 137 kB)

 

Búcsú

2020.03.21.

Kedves Szülők, Kedves Diákok, Kedves Gellértes Közösség!
 
Egy hete pénteken, egy nappal az iskolák bezárása előtt – noha szüneti nap volt, noha hirtelen jött az ötlet – sok tanár gyűlt össze a gimnázium udvarán. Ott, ahova a szomszédos szeretetotthon vendégszobájának ablaka nyílik; mely szobában – akkor szinte már magatehetetlenül – Mihály atya feküdt súlyos betegen. A számára egyik legkedvesebb éneket („ Az Úristent magasztalom” kezdetűt), majd az ároni áldást énekeltük el ablaka alatt; hangszeres kísérettel bezengve az udvart. Az éneket befejezve ő maga már nem, de helyette testvére jelent meg az ablakban. Kezével némán mutatta: Mihály atyának folynak a könnyei.
 
"Talán búcsú" -- ezt írtam aznap este a tárgymezőbe, mikor a tanári levelezőlistán a délutánról szóló rövid beszámolót megosztottam Tanárkollégáimmal.
 
Most már tudjuk: az a megindító, mégis felemelő néhány perc valóban a búcsúvétel, az Útra bocsátás, az elengedés gesztusa volt gellértes iskolai közösségünk részéről.
 
Mihály atya ma reggel 6.40-kor Hazaérkezett.
 
https://www.magyarkurir.hu/hirek/elhunyt-vigassy-mihaly-papai-prelatus?fbclid=IwAR0xspPtyt5-W9Kbw4OCgO_krXGxfwOzeh7jiUxUgenoGN5SpsYF6tJdG-Q
 
A hivatalos híradáson túl, nekrológ helyett legyen szabad néhány személyesebb, végtelenül szubjektív mondatot is megfogalmaznom:
 
Mihály atya hazatért.
 
Nem vitte magával fekete táskáját, nem vitte magával megsárgult kéziratait, nem vitte magával a nyári hőségben hátul izzadtságfoltos papi civiljét. Nem vitte magával kis becsavarható fejű szenteltvíztartóját, sőt a szemüvegét is az éjjeliszekrényen hagyta.
 
De magával vitte a szalagavatós tanári műsor orgonasíp-csőkészletéből a G hangot. Magával vitte az első találkozást, 2003 nyarát, a sportnapon a bélapátvalvi réten szerzett gólját. Magával vitte a 24 órás szentségimádás hajnali csöndjét, magával vitte az első velencei zarándoklat tengerparti zárómiséjének áldoztatás alatti sós ízű szellőjét, magával vitte a leányfalui éjszakában felzengő nevetést, magával vitte a 2.-os Dalma éppen térdéig érő váratlan és szoros ölelését.
 
Magával vitte, letette az Úristen lába elé, és mikor magyarázatba kezdett volna, az Úr csak ennyit szólt:
 
- Tudom...
 
És hellyel kínálta a jobbján.
 
Most ott ül.
 
Egy rövidke időre, éppen csak az örökkévalóságig, megpihen azon a széken. Ott, ahol a legjobb, ahova mindig is vágyott. Ahova megtérnek azok, akiket Magához szólított, és akik követték a hívó szót.
 
Onnan gondol ránk. Ránk, akiknek ügyét nem a szívén, hanem a szívében hordozza.
 
Nyáry Zsigmond

 

Lengyel-magyar diákprojekt elkészítő találkozója

2020.03.04.

A Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Chełmońskiego w Nałęczowie művészeti iskola négy pedagógusa látogatott iskolánkba 2020. január 14-16. között. A látogatás célja egy most kezdődő, „Boost your mental and physical health” című Erasmus+ projekt előkészítése volt. Ahogy a cím is mutatja, a projekt célja az egészségmegőrzés és stresszkezelés a művészet, a mentálhigiéné és a mozgás eszközeivel.
A vendégek között volt az iskola jelenlegi megbízott igazgatója, Anna Krzeszowska, egy angoltanár, Magdalena Sołtys, valamint Andrzej Oboz és Mirosław Iwański, akik művészeti tárgyakat oktatnak az iskolában, például szobrászatot, kosárfonást, famegmunkálást és fényképészetet. Magyar részről a projekt szervezői Baranyi Andrea, Zsombory Edit és Kovács Petra angoltanárok.
A nálunk töltött 3 nap során lehetőség volt a projekt tartalmának részletesebb kidolgozására, a lengyelországi és magyarországi 6 napos projekttalálkozók megtervezésére, a gyakorlati tennivalók megvitatására. A vendégek találkoztak iskolánk vezetőivel, valamint azokkal a diákokkal is, akik a projektben részt vesznek (16 fő 10. évfolyamos tanulóval). A projektmunka mellett alkalom nyílt budapesti városnézésre is: ebben iskolánk diákjai segédkeztek, röviden bemutatva Budapest fő látványosságait.

Az előkészítő sikerrel zárult. Mindannyian nagyon várjuk már az első diáktalálkozót, melyre márciusban kerül sor.
 
A Szervezők
 

 

Nyári tábor

2020.01.31.

Nyári tábor gimnazistáknak a Szent Gellért Diákszövetség szervezésében
Időpont: 2020. július 4-11.

 

Vallásos Erasmus? Igen, valóban lehetséges.

2019.10.21.

Jerez Lora Tamayo-i szaléziak cikke a magyarországi látogatásról
https://www.salesianos.edu/Articulos/11716/1/1/-Un-Erasmus-religioso-Pues-s-?s=f
10/21/2019
A Jerez Lora Tamayo iskolában dolgozó szaléziak megvalósították azt a törekvést, hogy a hitet összekapcsolják az Erasmus+ programmal. E cél kezdetben lehetetlennek tűnt, különösen ezekben az időkben, amikor szinte bocsánatot kell kérnünk vallásos meggyőződésünk megvallásáért. Bevalljuk, hogy a csoportot vezető fantasztikus tanároknak kevés reményük volt, hogy a projektet jóváhagyják, de csoda történt. Valami szokatlan. Az eredmény pedig minden várakozásunkat felülmúlta, és a szalézi szellemiség minden egyes programban megjelent és mindent átjárt: reggeli imák, Eucharisztia megünneplése, hitünk megosztása a reflexiók pillanataiban, és még sorolhatnánk.
A spanyol csoportot a tanárok részéről RocíoIgnacio és Sandra Galante kísérte, a szalézi atyákat Marco Martínez képviselte.
A "Manuel Lora Tamayo" Oktatási Központ a KA229-es Európai Uniós projektben vett részt, melynek címe: „Értékeink felfedezése és a modern kor kihívásaival való szembenézés”. Ez a projekt „Az Oktatás Nemzetközivé Tétele” (SEPIE) célját is szolgálta, hiszen három európai ország részvételével zajlott.
A három iskola név szerint a következő volt: a koordinátor Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Budapestről, a dublini Le Chéile Secondary School Írországból és a C.S. Manuel Lora Tamayo Jerez de la Frontera-ból, Spanyolországból.
A projekt összesen 17 hónapig tart, 2018. szeptember 1-től 2020. január 31-ig.
Az Erasmus+ diákcsere program folyamán a résztvevők minden egyes látogatás alkalmával közelebb kerültek keresztény gyökereik és értékeik megismeréséhez. Ezáltal megtapasztalhatták és megvitathatták, hogy a keresztény identitás hogyan segít a modern élet kihívásaival való megbirkózásban.
A projektben résztvevő spanyol diákok első kézből szerezhetnek tapasztalatot különböző európai kultúrákról, miközben az angol nyelvet is gyakorolják, mivel ez a résztvevők közötti kommunikáció nyelve.
 

Angolból fordította Baranyi Andrea