mottó

Hírek

 

Német nyelvi tábor Ausztriában

2017.06.16.

Idei (május 14.-20.) német nyelvi táborunk helyszíne Karintiában, a Wörthi-tó közelében fekvő Turnersee volt.
Iskolánk 8.-11. évfolyamából 31 tanuló csatlakozott a programhoz, amely az előző évekhez hasonlóan délelőtt nyelvtanításból, délután kirándulásokból állt.
Szállodánk gyönyörű környezetben, a tó partján helyezkedett el, kilátással a Karavankák festői hegyvonulatára. Másik előnye az volt, hogy a szállodát körülvevő igen nagy területen remek sportolási lehetőségek adódtak: fürdés a tóban vagy focizás, ami biztosította azt, hogy esténként se unatkozzunk.
 
Az anyanyelvi tanárok által tartott nyelvtanítás két csoportban folyt: kezdő ill. haladó szinten.
Az órákon a tanulók többek között megismerkedhettek a helyi érdekességekkel, beszédkészségüket és szókincsüket pedig változatos feladatokkal fejleszthették. A tanórák lezárásaként nagyszerű bemutatót láthattunk, amely kisebb csoportokban előadott jelenetekből állt. Jó érzés volt látni, hogy diákjaink ügyesen, kreatívan és jó előadókészséggel tudták használni a német nyelvet. A gyerekek véleménye is azt tükrözte vissza, hogy élvezetes és hasznos nyelvórákban volt részük.
 
A környék számos érdekes kirándulási lehetőséget kínált. A közvetlen környéket – Georgibergl és Klopeinersee – gyalog és kisvonattal fedeztük fel. Másnap megmásztuk a Khevenhüller család birtokában lévő Hochosterwitz várát, amelyhez 14 nagy kőkapu vezet fel, hogy aztán középkori miliő mellett élvezhessük a csodálatos panorámát. Ellátogattunk a kristálytiszta vizű Wörthi-tóhoz is, amelynek névadó, festői szépségű települését, Maria Wörth-öt tekintettük meg.
Különösen nagy élményt jelentett mindenki számára a közelben fekvő Vogelpark Turnersee (Madárpark), ahol több mint ezer különleges madár és még jónéhány érdekes állat látható. A többség számára a legnagyobb élményt a Wildensteiner Wasserfall, Európa egyik legnagyobb és legszebb vízesése jelentette.
Utolsó, egésznapos kirándulásunk Klagenfurtba vezetett, ahol a diákok önállóan fedezhették fel a várost. Lelkesen nézelődtek és fényképeztek a közeli Minimundus-ban is, ahol a világ leghíresebb épületeit ismerehették meg kicsiben.
Helyi érdekességként alkalmunk volt ízelítőt kapni a karintiai népzenéből és néptáncból is, egy Lieder-Abend keretében, ahol a vidám dalokon és táncokon kívül a dél-ausztriai népviseletet is megcsodálhattuk.
Utolsó esténkre kvízjátékot készítettünk a diákoknak, amelyben megmutathatták, hogy a héten szerzett tapasztalataik és élményeik alapján mennyi új ismerettel gazdagodtak. Örömmel tapasztaltuk a kiscsoportok lelkes és sikeres közreműködését.
Végezetül kiemelnénk a résztvevő diákok érdeklődését, fegyelmezettségét, együttműködését, amelyet a helyiek is pozítívan értékeltek. A tábor alatt születtek barátságok is, s a különböző osztályokból érkezett gyerekek igazi kis közösséggé váltak a pár nap alatt.
A diákok visszajelzései és beszámolói is azt tanúsítják, hogy igazán tartalmas, élményekben gazdag utazásban volt részünk.
 
Moharos-Alszászy Judit és Hoyos Áron

 

Erasmus + pályázati projekt indul a Gellértben

2017.06.03.

2017 februárjában iskolánk angol nyelvi munkaközössége benyújtotta pályázatát a Tempus közalapítványhoz, hogy külföldi továbbképzéseken vehessünk részt, és a májusban nyilvánosságra hozott eredmények alapján elnyertük a kért támogatást.
 
A projekt témája a rejtett idegen nyelvi tehetség felkutatása és gondozása, így a pályázat keretében 4 angolos és egy tehetséggondozásért felelős kolléga vehet részt külföldi pedagógus-továbbképzésen. Ezáltal 2017 nyarán iskolánk minden angoltanára Angliába utazik 1-2 hetes képzésekre, míg az ötödik kolléga 2018 tavaszán Palermoban vesz részt tanfolyamon.
 
Reméljük, hogy a képzések és a tapasztalatmegosztás által még hatékonyabbá válik iskolánkban a nyelvoktatás, és nemzetközi kapcsolatokra is szert tehetünk.
A projekt megvalósításáról bővebb információ az Erasmus blogon olvasható.
Kovács Petra

 

Szent László verseny

2017.05.30.

Az idei kreatív műveltségi vetélkedőnek csapatunk némi bizonytalansággal, de hatalmas elszántsággal és lelkesedéssel állt neki. Az első feladatok nehézsége sem törte meg a reményt, hogy még valamit elérhetünk. Amikor megtudtuk, hogy továbbjutottunk nagyon örültünk, nekiálltunk készülni a második fordulóra- A szóbeli versenyre érkezve már némi előnnyel indultunk, mert sajnos az egyik csapat nem jött el. Amikor elkezdődött a verseny az első feladatokban a többi csapat jobban szerepelt nálunk ezért kicsit csüggedve mentünk ebédelni. Az étkezés után a verseny második felében viszont a kreativitásunkat is megmutathattuk. Előadásokat kellett tartani a többi versenyzőnek és a zsűrinek, melyben nekünk egy természetgyógyászt kellett játszanunk, és ebben a feladatban igen jól szerepeltünk.
A délutáni eredményhirdetésen nagy meglepetésünkre kiderült, hogy harmadik helyezést értünk el, ráadásul Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa adja majd át nekünk az oklevelet.
Tegnap ez a nagy nap is megérkezett az életünkbe, és a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében ünnepélyes keretek között átvehettük a díjat és kezet foghattunk a nuncius úrral. Ez a megtiszteltetés életem egyik nagy élménye lett.
 
Keszthelyi Gábor
 
Számomra az első forduló még nem volt annyira nehéz. Mindennek utána lehetett nézni az interneten és így még érdekesek is voltak a feladatok.
A második forduló már sokkal nehezebb volt. A képfelismeréses feladatot elrontottuk, a személyeket se nagyon tudtuk. De aztán jött az utolsó feladat. Egy nagyon jó témát kaptunk. Szent László füvéről kellet egy előadást csinálni. Azt iszonyú jóra meg tudtuk írni és Gábor pedig hibátlanul elő is adta. És ezzel az utolsó feladattal hoztuk fel magunkat a 3. helyre.
Nekem nagyon tetszett ez a verseny, célunk, hogy jövőre is benne legyünk az első 3-ban.
 
Varga Bercel
 
Egy életre szóló élmény volt csapatban dolgozni a többiekkel, és együtt győzni le az elénk kerülő akadályokat. Mindenkinek ajánlom a versenyt, mert nem olyan a hangulata mint egy átlagos tanulmányi versenynek. A feladatok szórakoztatóak és sok új helyzetben próbálhatod ki magadat általuk.
 
Kovács Ábel
 

 

Értelemkeresés és nevelés – Logopedagógia

2017.05.24.

Konferencia a Szent Gellért Katolikus Gimnázium és a Logoterápia Alapítvány rendezésében
2017. április 22. Katolikus Pedagógiai Intézet
 
Viktor E. Frankl, a harmadik bécsi pszichoterápiás irányzat alapítójának életműve nemcsak a gyógyítás, hanem az oktatás-nevelés területén is újat hozott: az értelmes élet, a felelősségvállalás újbóli középpontba állítása lehet kilábalás abból a krízisből, ami a nyugat-európai kultúrában tapasztalható. Nemcsak az egyének idegenednek el egymástól, hanem a generációk közötti termékeny párbeszéd, a kultúra átadása is sérül a túldigitalizált világban.
A konferencia előadói arra hívták fel a figyelmet, hogy vissza kell térni a puszta tanítástól, oktatástól a neveléshez, ami az emberi egzisztencia kibontakoztatását jelenti, és ez sokkal több, mint a tudásszerzés peremfeltételeinek megteremtése.
Sárkány Péter főiskolai tanár elméleti bevezetője után a gyakorlati élet területéről érkező szakemberek (logopédus, középiskolai tanár, börtönpszichológus) mutattak be olyan gyakorlati lehetőségeket, melyek során a nevelt több értelmet láthat nemcsak a tanulás folyamatában, hanem saját életében is, így segítve őt a felelősségvállalásban a felismert értékek megvalósítása során.
A plenáris előadásokat műhelyek követték, majd a konferenciát kerekasztal zárta, melyen a résztvevők megosztották saját tapasztalataikat, eredményeiket a témával kapcsolatban.
Az Értelemkeresés és nevelés konferenciának a Katolikus Pedagógiai Intézet adott otthont.
 
Kautnik András